Stroomverbruik berekenen

Het berekenen van uw energierekening is niet eenvoudig. Gezien er meerdere factoren zijn om rekening mee te houden moet u zeker wat tijd uittrekken om uw (groene) stroom– en gasverbruik te berekenen.

De eerste post op uw energierekening is de zogenaamde ‘leveringskosten’. Dit zijn de kosten die de energieleverancier berekent voor zowel stroom als gas. In principe wordt dit gedaan door eenvoudig het verbruik maal het tarief te rekenen, maar gezien er voor stroom dag- en nacht tarieven bestaan kan dit toch nog lastig zijn. Binnen de leveringskosten valt bovendien nog het ‘vastrecht’, een vast bedrag dat de energieleverancier per maand bepaalt.

De volgende post op uw rekening is de energiebelasting. De overheid rekent een vast percentage van uw rekening door als belasting. Hiermee probeert de overheid zuinigheid te stimuleren. Hoewel u een deel hiervan weer terug kunt krijgen in de vorm van een loonheffingskorting (het wordt dus afgehaald van uw belastbaar inkomen), is het zeker een post om rekening mee te houden: het kan per jaar in de honderden euro’s lopen.

De volgende som op uw rekening zijn de transport- of netwerkkosten die netwerkbeheerder rekent voor het onderhouden van het netwerk van energie en gastransport. Dit is dus een derde partij die in feite niets met de leverancier te maken heeft, maar de transport/netwerkkosten worden voor het gemak op één rekening gezet. Verder is er nog het kopje ‘overige kosten’ of ‘overige diensten’. Hiermee worden doorgaans de kosten bedoeld die u moet betalen voor het gebruik van de meter die u in huis heeft. In feite huurt u deze namelijk van een bedrijf. Dit bedrijf mag u zelf bepalen, maar als u geen voorkeur heeft krijgt u automatisch de netbeheerder.

Zoals gezegd is het zelf berekenen van de kosten niet eenvoudig; daarom bieden sommige energieleveranciers rekenapplicaties aan op de website. Deze applicaties geven overigens geen garantie voor een correcte berekening.