Energieprijs Vergelijken

Het vergelijken van stroomprijzen is niet iets dat u in een uurtje doet. Er is namelijk geen vast kader van kosten waarbinnen altijd gerekend wordt. Zo kan de energieprijs bij een bedrijf laag uitvallen, maar misschien betaalt u bij die energieleverancier wel meer servicekosten of andere kosten waardoor het lage tarief wordt gecompenseerd. Bovendien gebruiken de verschillende bedrijven allerlei verschillende termen voor dezelfde producten of diensten.

Voor het standaardtarief dat voor de meeste plekken in Nederland geldt, zijn al meerdere namen in omloop. De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) heeft het bijvoorbeeld over ‘piek-en daltarief’, Eneco en Essent noemen datzelfde tarief ‘normaal-en laagtarief’. Nuon op zijn beurt heeft het over ‘nachttarief hoog’ en ‘nachttarief laag’.

Meer van dat soort verschillen kunnen zorgen dat u door de bomen het bos niet meer ziet wanneer u wilt kijken of het zinvol is om van stroomaanbieder te veranderen. Energieprijzen vergelijken is dan absoluut aan te raden. Enkele van die stroombedrijven (o.a. NLE en Energiedirect) bieden wel een rekenhulp op hun website. Dan is het een kwestie van gegevens invullen; de techniek doet de rest. Weer andere bedrijven zoals Eneco bieden op hun website de dienst aan om een schatting te laten maken van uw stroom- of energierekening.

Hulpmiddelen niet altijd correct
Uit onderzoek van de Consumentenbond is echter gebleken dat het gebruik van dit soort hulpmiddelen vaak rekeningen als uitkomst hebben die niet kloppen. Dit komt deels doordat de velden die u in moet vullen voor zo’n rekenhulp soms niet duidelijk zijn, dit kan natuurlijk fouten tot gevolg hebben. Een goede berekening is echter niet onmogelijk, u moet er wel rekening mee houden dat het lang kan duren en dat u wellicht veel termen en (verbruiks-)getallen zult moeten opzoeken.