Energie Besparen

Besparen op uw energierekening is makkelijker dan u denkt. Zonder al te veel moeite kunt u uw energiekosten flink omlaag brengen. Hiermee bespaart u geld en werkt u bovendien mee aan een beter milieu. De maatregelen die u kunt nemen om minder energie te verbruiken zijn op te delen in twee categorieën.

De eerste is eenvoudigweg het opletten op het  gebruik, bijvoorbeeld door geen apparaten onnodig aan laten staan. Uw televisie niet stand-by te laten staan, uw mobiele-telefoonoplader uit het stopcontact halen wanneer hij niet aan het opladen is en geen lichten onnodig laten branden, zijn zulke maatregelen waarmee u zonder moeite tientallen euro’s per jaar kunt besparen. Bij dit soort maatregelen is gezond verstand een goede raadgever: is het echt nodig om ’s nachts de verwarming in de woonkamer aan te laten staan?

Hiermee komen we aan bij de tweede categorie, namelijk slimme techniek en materialen. Een thermostaat met timer zorgt ervoor dat de verwarming ’s nacht uitstaat maar ’s ochtends vanzelf weer aanslaat zodat u niet in een koud huis wakker wordt. In combinatie met een zuinige ketel kan u dit jaarlijks vele euro’s besparen. Door uw huis goed te isoleren (door bijvoorbeeld dubbel glas te laten zetten) zorgt u dat de verwarming minder hard hoeft te werken. U verliest immers minder warmte door de ramen en muren. Een combinatie van beide methodes levert uiteraard de grootste besparing op. Als u ook daarbij nog bereid bent wat luxe en gemak op te geven, zoals de verwarming een graadje lager te zetten, of dagelijks een minuut korter te douchen, zal uw energierekening alleen nog maar lager worden.